Saturday, December 12, 2009

Voda in vse njene dobre lastnosti

Splošno je znano, da pitje vode preprečuje poškodbe ledvic, pomaga pri izgubljanju prekomerne teže in povečuje koncentracijo. Najnovejše raziskave opozarjajo, da priporočljivih osem kozarcev vode dnevno lahko tudi škoduje našemu organizmu.

Osebni zdravniki pogosto svetujejo pitje 6 - 8 kozarcev vode dnevno, škotski strokovnjaki pa so s svojimi raziskavami potrdili, da je nevarnost dehidracije popoln mit in da ne obstajajo dokazi, da voda rešuje zdravstvene težave. Priporočila o uživanju vode po njihovem financirajo podjetja, ki se ukvarjajo s stekleničenjem vode.
"Če pijete vodo, ko niste žejni, to ne bo povečalo vaše koncentracije, ampak jo bo celo zmanjšalo. Kemikalije, ki se uporabljajo za dezinfekcijo ustekleničene vode, so ob tem lahko zelo strupene", trdijo strokovnjaki iz Škotske.

Pitje prekomerne količine vode lahko privede celo do težav s spanjem, saj morajo ljudje ponoči neprestano obiskovati stranišče, prav tako pa lahko takšna količina poškoduje ledvice. Poleg omenjenih komplikacij pa so kot eno od najpomembnejših navedli tisto, da se pri prekomernem pitju in odvajanju vode  izgubi veliko soli, kar v skrajnem primeru lahko pripelje celo do poškodb možganov.
Svoje kolege iz Škotske je podprl tudi ameriški profesor Stanley Goldfarb, ki je poleg vsega navedbe, da voda pomaga izgubiti odvečne kilograme, označil za "čisto zmoto".

No comments:

Post a Comment