Tuesday, December 15, 2009

Učinek tople grede

O učinku tople grede se zadnjih nekaj let vedno več govori in večina nas ve, da ima ta pojav nekaj v zvezi s globalnim segrevanjem. Kaj pa pravzaprav to je, pa si preberite v tem članku.
Učinek tople grede v bistvu pomeni skupek plinov, ki se zadržujejo v atmosferi. Skozi leta pa smo pripomogli, da se je stopnja teh plinov drastično povečala.
Sončna svetloba in UV žarki ob tem, ko ‘zadanejo’ Zemljino površino še prej seveda zadanejo tudi atmosfero. Večina teh žarkov se odbije nazaj v vesolje zaradi ozonskega plašča, oblakov in ledu. Vseeno pa se približno 25% žarkov prebije skozi ozračje, kar na Zemlji zaznamo kot infrardeče sevanje. Določen del tega sevanja absorbirajo toplogredni plini, s čimer pa povzročijo, da se to žarčenje ponovno odbije nazaj na Zemljo. Posledica tega pojava pa je toplota.
Več kot je teh toplogrednih plinov v ozračju, več infrardečega žarčenja Zemlja prejme.
Nam najbolj znani in razumljivi so naslednji toplogredni plini so:
  • Ogljikov dioksid CO2
  • Metan CH4
  • Dušikov oksid N2O
  • Kloro-fluoro-ogljikovodiki CFC
Trenutno največ prispeva k učinku tople grede ogljikov dioksid, čeprav se lahko povprečje vsak čas spremeni. Realnost je takšna, da se količina teh plinov iz dneva v dan povečuje, kar pa nikakor ni ugodno za Zemljo.
Na primer: CFC plini lahko absorirajo kar dvajsettisočkrat več toplote kot ogljikov dioksid, vendar pa je mednarodna odločitev o zmanjšanju CFC plinov pripomogla k temu, da se je stopnja teh plinov v atmosferi normalizirala.
Prvotno toplogredni plini niso bili slab pojav, saj so omogočili življenje na Zemlji. Brez njih bi bila povprečna temperatura na Zemlji -18°C, zato je povprečna temperatura na Zemlji okoli 15°C, vendar pa se s povišano koncentracijo teh plinov v ozračju tudi temperatura na Zemlji spreminja.

No comments:

Post a Comment