Friday, December 11, 2009

Holesterol je nevaren

Izognite se degeneriranim maščobam, ker jih telo noče in zaradi njih ustvarja “barikade” v ožilju. Holesterol je le posledica. Raje se ukvarjajte z vzroki za njegov nastanek. Vse več je znanstvenikov, ki se strinjajo, da holesterol nastaja kot obrambna reakcija našega telesa, če smo dehidrirani, polni kislin, ali če uživamo hrano, ki je v postopku predelave utrpela “totalko” (hidrogenizacija, homogenizacija, obsevanje, obdelava v mikrovalovki …).

Holesterol je tako podoben carini, ki varuje mejne prehode in ti so ravno v vašem ožilju, ker se tam opravlja največji del izmenjave telesnih tekočin. Zato rešitev ni v zniževanju holesterola, posebej ne s pomočjo snovi, ki zavirajo pravilen metabolizem v telesu in znižujejo vaš energijski potencial.

Voda ‘topi’ holesterol

Če telesu zagotovite dovolj vode, ne bo prisiljeno v varčevalne ukrepe, med katere sodi tudi zalivanje ožilja s holesterolom, da se dragocena voda ne bi izpirala iz telesnih tkiv.

Telo se brani pred slabimi maščobami

Izognite se degeneriranim maščobam, ker jih telo noče in zaradi njih ustvarja “barikade” v ožilju. Največ jih je skritih v pecivih, konvencionalnih margarinah, paštetah, namazih, rastlinskih smetanah neznanega izvora, industrijskih sladicah …

Poskrbite za dobro prebavo, da vaše telo ne bo po nepotrebnem obremenjeno z neprebavljenimi odpadki. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč živila, ki vsebujejo klorofil (alge, koprive, ječmenova trava) in aktivne encime (npr. encimski dodatki).

Seveda so tudi pri tej nalogi nepogrešljivi dobri probiotiki, ki proizvajajo veliko desnosučnih mlečnih kislin. Tudi probiotiki naredijo veliko dobrega naenkrat: postrgajo kandido z vaše črevesne stene, kemično onemogočijo patogene bakterije, stimulirajo imunski odziv, izboljšujejo prebavo hrane in še posebej vsrkavanje kalcija, magnezija in drugih koristnih rudnin, ki nas zakisajo.

Kot so pokazale raziskave na Harvardu, ima uživanje probiotikov (posebej izstopa učinkovitost seva Lactobacilus Acidophilus DDS-1) za posledico manj vnetij, boljšo prebavo ter manj zastrupljenosti in zakisanosti organizma, kar se končno pokaže tudi v zmanjšanju nivoja holesterola.

Veliko zakisanosti v telesu ustvari nepopolna presnova. Kot zelo dobra podpora pravilni razgradnji mesa in težkih nasičenih maščob se je izkazala zelena papaja, saj pomaga opraviti popolno razgradnjo beljakovin v aminokisline, hkrati pa se v tankem črevesju loti temeljitega čiščenja prebavnih resic. Črevesne resice so izrednega pomena za naš imunski sistem.

Naša lastna zdravstvena policija v telesu ne zmore opraviti svojega dela, če so se zaradi usedlin, ki vsebujejo beljakovine, črevesne resice in sluznica črevesja z leti oz. desetletji spremenile v žlindrast in fermentiran bio smetnjak.

Ko pa pospravijo črevesje, se encimi papaje odpravijo tudi v druge dele telesa, celo v možgane, in se tudi tam lotijo razkrajanja usedlin, ki so tam obtičale in nam lahko grenijo življenje. Na podoben način deluje tudi klorofil. Sproti razkisa in razstruplja pa še pospravlja “za nazaj”.

Olajšajte delo jetrom

Za dobro presnovo maščob skrbijo jetra in žolčnik. Da bo njihovo delo lažje steklo, so vam v veliko pomoč kakovostne švedske grenčice in izvleček artičoke.

Če nimate žolčnika je še posebej pomembno, da zelo pazljivo izbirate maščobe in uživate takšne, ki jih telo lahko presnavlja tudi brez podpore žolča. Takšne so kokosove maščobne kisline, maščobne kisline iz nepredelanega mleka in večkratno nenasičene maščobne kisline (npr. v lanenem in konopljinem olju), ki se presnavljajo veliko lažje od npr. maščob v mesu ali rafiniranih in hidrogeniziranih olj.

Čiščenje debelega črevesa

Za veliko čiščenje debelega črevesa, iz katerega smo tudi naredili kompostnico, pa je zelo blagodejno in od vseh metod najbolj varno pitje gline. Debelo črevo lahko očistimo tudi s klistirji, kolonoterapijo ali z uživanjem posebnih začimbnih mešanic.

Link na celoten članek Holesterol je nevaren

No comments:

Post a Comment