Friday, December 18, 2009

Aromaterapija za prehlad

Prvenstveno se aromaterapija ukvarja s preventivo, s katero okrepimo imunski sistem v obdobju prehladov. V eteričnih oljih najdemo idealno zdravilo proti prehladu.


Kihanje, smrkanje, kašljanje, bolečine v grlu in občutek šibkosti - z vsem tem se srečamo vsaj enkrat v letu. Vsi vemo, da to stanje ni niti najmanj ugodno, vzame nam nekaj delavnih dni, ki jih obkroženi z gomilo papirnatih robčkov nadomestimo z ležanjem v postelji.

Poleg tega si pomagamo s toplim čajem, limonami in medom, dobrodošel pa je obisk lekarne, kjer se založimo z najnovejšimi preparati proti prehladu. Prehladu napovejmo vojno z veliko bolj naravnim in zdravim načinom, z aromaterapijo.

Krepitev imunskega sistema

Aromaterapija se prvenstveno ukvarja s preventivnim zdravljenjem. V obdobju prehladov so eterična olja za to vrsto terapije več kot idealna. Vsa eterična olja so znana po svojem antiseptičnem delovanju, kar pomeni, da čistijo oz. ubijajo veliko število mikrobov v prostorih v katerem živimo in delamo. Že s samim čiščenjem prostorov in z razprševanjem eteričnih olj naredimo prvi korak k boljšemu počutju.

Priporoča se, da s seboj vedno nosimo paket robčkov. Robček pokapljamo s kapljico eteričnega olja z evkaliptusa ali materine dušice. Njun vonj ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema. V kolikor nas je prehlad prehitel si pripravimo toplo kopel v katero kapnemo tri do štiri kapljice omenjenih eteričnih olj.

Evkaliptus in materina dušica proti prehladu

Tekom prehlada se priporoča mazanje z omenjenima eteričnima oljema v področju prsi, saj tako pomagamo sprostiti naše dihalne poti. Zelo učinkovito se prehladu upremo z inhalacijo eteričnih olj. Večjo posodo napolnimo s toplo vodo v katero dodamo kapljico eteričnega olja, glavo prekrijemo z brisačo in vdihujemo dišeče izparevanje vode. Nič nam ne bo škodilo, če bomo na polico naše domače lekarne postavili pravi inhalator, katerega uporaba je veliko enostavnejša.

Inhalacijo je potrebno omejiti na pet minut, prav tako pa ne smemo pretiravati s količino eteričnega olja. S pretiravanjem povzročimo ravno nasprotno delovanje, zaradi premočnega vonja se zaprejo dihalni receptorji.

Postopek ponovimo dvakrat do trikrat dnevno.

Vir: Aromaterapija

No comments:

Post a Comment