Friday, December 11, 2009

Čiščenje debelega črevesja in post

Večina zdravstvenih težav je posledica nakopičenih stresnih stanj, ki telo postopoma bremenijo, dokler ne zboli. Stresa pa ne povzročajo le pritiski v službi, konflikti doma in neprijetni dogodki, ampak tudi škodljive snovi iz hrane, vode in zraka.


Tako povprečen človek, ki se prehranjuje z običajno pridelano hrano, dandanes na leto zaužije kar 5 kg prehranskih aditivov in 4,5 litrov pesticidov in herbicidov, s katerimi sta bila škropljena sadje in zelenjava (po Holfordu, 2006). Zaužije tudi veliko nitratov, hormonov, antibiotikov, svinca, aluminija in številnih drugih škodljivih snovi. Škodljivi učinki omenjenih snovi se kopičijo in se le redko kdaj pojavijo takoj. Čeprav je človeški organizem opremljen s čudežnimi “mehanizmi” za razstrupljanje številnih škodljivih snovi, postajajo ti mehanizmi preobremenjeni in ne uspejo opravljati svoje funkcije in človek zboli. Če želimo, da do tega ne pride, moramo več pozornosti nameniti temu, kakšno hrano jemo, kakšno vodo pijemo, v kakšnem okolju živimo in kakšna je naša miselna naravnanost. Vendar tudi če se trudimo jesti ekološko pridelano hrano in pijemo filtrirano vodo, je naše fizično in socialno okolje tako zelo onesnaženo, da naše bitje kliče po čiščenju in obnavljanju.

Post kot fizično in duhovno čiščenje

Narava nam je dala možnost povsem naravnega in nebolečega čiščenja, in to je post. Post je tako fizično kot duhovno čiščenje strupov, odpadnih snovi in oblog, je neke vrste feng shui v lastni hiši. Post je nekaj neškodljivega in je priporočljiv za vse ljudi, stare nad 30 let, ki so zdravi, in sicer enkrat do dvakrat letno. Najbolj priporočljivo je post opraviti spomladi in jeseni. Za tiste, ki pa že imajo razvite določene bolezni in dovolj zalog, pa še pogosteje, vendar pod strokovnim vodstvom.

Post pomeni, da ničesar ne jemo, ampak le pijemo, bodisi čaje, zelenjavne ali sadne sokove in vodo, tudi če nismo žejni. Post ni isto kot dieta! Stalne diete povzročajo, da je telo v stalnem stresu in kopiči snovi v telesu ter si dela zalogo za naslednje “sušno obdobje”, namesto da bi jih porabljalo. Zato kilograme, namesto da bi jih zgubljali, pridobivamo. Pri postu pa gre za čiščenje, katerega posledica je tudi dolgoročna izguba kilogramov, če se seveda po njem prehranjujemo zmerno in zdravo.

Čiščenje debelega črevesja - nujni spremljevalec posta

Za post je bistveno redno čiščenje debelega črevesja, saj v nasprotnem primeru post ni tako učinkovit. Ne samo to, strupi, ki se začnejo sproščati med postom, in odpadne snovi, ki zastajajo v črevesju, lahko povzročijo samozastrupitev organizma. Najbolj preprosta načina za rešitev tega problema sta klistiranje in hidrokolonska terapija. Hidrokolonska terapija (HKT) ali preprosto “kolonik” je čiščenje debelega črevesja s filtrirano vodo, ki jo s pomočjo naprave skozi zadnjično odprtino spuščamo v črevesje. Gre za neboleč poseg, ki ga kombiniramo z masiranjem trebuha in dihanjem. S HKT odstranjujemo staro blato, ki se je nabralo v stenah črevesja (in ki povzroča toksikacijo – zastrupljenost) ter različne zajedavce.

Zajedavci ali paraziti se pogosto naselijo v naše telo in še dodatno zastrupljajo naš organizem.
Parazite delimo na mikroskopsko majhne parazite - protozoe (enocelične parazite) - in s prostim očesom vidne helminte (črve), ki jih delimo na gliste in trakulje. Se zelo hitro razmnožujejo in izločajo strupe, ki jih mora organizem nevtralizirati. Paraziti lahko povzročajo različne težave: napenjanje, lakoto, slabokrvnost, zadrževanje vode, pomanjkanje železa, v skrajnih primerih pa lahko poškodujejo sklepe, kar vodi v tendenco za nastanek artritisa ali pa škodljivo vplivajo na živčni sistem.

Link na celoten članek Čiščenje debelega črevesja

No comments:

Post a Comment