Monday, December 21, 2009

Izumiranje čebel

Skrb vzubujajoče izginjanje čebel v Evropi in ZDA predstavlja potencialno ekološko apokalipso. Verjetno je že vsem znan Einsteinov rek: ˝Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi˝, ampak malo nas ve, kdo je sploh za to katastrofo kriv.


Večina se nas ne zaveda, da v tej dobi napredne tehnologije, vseeno skromna čebela predstavlja glavno vlogo pri vzdrževanju ekološkega ravnovesja. Raziskave kažejo, da se je izumiranje čebel začelo okoli leta 1980 – od takrat se je število čebelarjev zmanjšalo za polovico.

Samo od čebelarstva je odvisnih:

  • 84% rastlin v Evropi oprašujejo čebele
  • 76% živilskih proizvodov za prehrano

Strokovnjaki so pred dilemo, kaj je sploh tako množično izumiranje, sploh zadnja leta povzročilo. Uspelo jim je izločiti možnost, da čebele ubijajo paraziti, obstaja pa verjetnost, da čebele ubija nekakšen strup ali kemikalija, ki se uporablja v kmetijstvu – morda so krive tudi genetsko spremenjene rastline. V vsakem primeru smo krivi ljudje.

Nemški strokovnjaki ugotavljajo, da se je populacija čebel nenadno spustila iz 25% na 80%, kar je zelo zaskrbljujoč podatek. Ugotovili pa so tudi, da čebele na izumirajo v panju, ampak, da izgubijo orientacijo in se ne morejo vrniti domov. Tistih nekaj čebel, ki pa je ostalo v panju, pa je bilo okuženih z več virusi ali glivicami, kar je znak propada njihovega imunskega sistema. Najbolj pogosta virusa, ki so ju našli v čebelah sta Varoja ter Nosema ceranae. To pa je neposredno povezano z najdbo parazitov v čebelah, saj je njihov imunski sistem prešibak, da bi se branil proti njim. To nam razkriva paradoks: ali se je zaradi parazitov čebelin inmunski sistem oslabil, ali pa je bilo v čebelah najdenih toliko parazitov, ker je njihov imunski sistem prešibak, da bi se jih branil proti njim.

Nekaj je vsekakor potrebno storiti – in ne le to, da se npr. v ZDA uvažajo čebele iz Rusije, ker bi naj bile le-te bolj odporne, ampak je potrebno drastično spremeniti naš stil življenja, če sploh želimo ostati na tem planetu naslednjih nekaj desetletij.

Torej naslednjič, ko boste na pikniku pili sok in boste opazili čebelo, ki se je prišla odpočiti na rob kozarca – narediti uslugo naravi, jo pustite naj si oddahne, saj konec koncev dela uslugo vam.

No comments:

Post a Comment