Monday, December 14, 2009

Preponsko dihanje

Preponsko dihanje aktivira skrite moči v organizmu. Telo čisti škodljivih snovi, ki se nalagajo v tkivo in so vir bolezni. Gibanje trebušne prepone poživlja notranje organe: celicam dovaja svežo kri in hranilne snovi ter pospešuje odvajanje izrabljenih snovi.

dihanje

Tkivo ohranja zdravo. Poživljena celična struktura je dober prevodnik življenjske energije. Bioelektrični impulzi, ki vzdržujejo naše misli, čustva in celične procese, se lahko neovirano in brez motenj širijo skozi čutila in uravnavajo življenjske procese.

Zaradi stresov in preobremenitev postane sistem duh-telo nekoliko bolj tog. Delujemo z zmanjšano zmogljivostjo. Ko smo napeti, tudi dihamo bolj plitko in površno. Dihanje povezuje delovanje duha in telesa, to je energijo in materijo. Združuje zavestne in podzavestne funkcije sistema duh-telo. Z dihanjem lahko spontano posežemo v mnoge sicer samodejne celične in telesne dejavnosti ter vplivamo na boljše zdravje, počutje in življenjski elan.

Otroci dihajo naravno, pri dihanju jim spontano plapola trebušček. To pomeni, da je dihanje dovolj globoko, da se pri tem giblje trebušna prepona. Trebušna prepona je nameščena pod rebri, nahaja se med pljuči in spodnjim delom trebuha. Je življenjsko pomemben organ, ki povezuje prsni koš in trebušno votlino.

Z globokim dihanjem, pri katerem potegnemo zrak v spodnji del trebuha tako, da se le-ta malce napne, se trebušna prepona pomakne navzdol. Notranji organi postanejo kot goba: vpijajo svežo kri, ko pa se pri globokem izdihu pomakne trebušna prepona navzgor, pa se izrabljena kri povsem iztisne iz notranjih organov. Notranji organi doživijo izdatno masažo in prekrvavitev. Telo se revitalizira, bolj smo zdravi in imamo več energije.

Na telesni ravni se med preponskim dihanjem vzbuja parasimpatično živčevje. Giblje se tudi deseti možganski živec, ki sega iz možganskega debla do trebušne votline, pri tem pa zaobjema srce, sapnik in želodec. Vagus je deseti možganski živec in je največji živec parasimpatičnega živčevja. Izhaja iz hrbtenjače in oživčuje tudi pljuča, aorto, tanko črevo, pankreas, jetra, vranico, ledvice, danko in drobovne krvne žile. S preponskim dihanjem se vagus giblje in stimulira ter pri tem stabilizira organizem in pomirja stres. Nevtralizira stresno biokemijo in vpliva na normaliziranje življenjskih funkcij. Skrbi za dobro počutje, organizem pomirja, stabilizira vzburjen srčni utrip, sprošča ožilje in izboljša prekrvavitev.

V stresu pa simpatično živčevje (ki je ravno nasprotno parasimpatičnemu živcu vagusu) povzroča, da nas stisne pri srcu in v želodcu ali pa imamo cmok v grlu. Preponsko dihanje sprošča stresno stanje organizma, umiri razbijanje srca in razburjenje, spodbuja nastajanje endomorfinov, hormonov dobrega počutja. Daje notranjo moč in odstira skrite potenciale v vsakem posamezniku. Pomirja se nezdrava stresna biokemija.

Celoten članek na: Preponsko dihanje čisti in obnavlja telo

No comments:

Post a Comment