Tuesday, December 22, 2009

Hrana proti raku

Kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojke najpogostejši rak nežnejšega spola. Vsak peti novi primer raka je rak na dojki in le-ta zahteva ogromno žrtev.

V Sloveniji se obolevnost za rakom dojke povečuje že od leta 1950, v osrednji in zahodni Sloveniji pa zboli več žensk kakor v vzhodni. Najučinkovitejša metoda zmanjšanja umrljivosti za rakom dojke je preventiva oziroma zgodnje odkrivanje te bolezni ter pravočasno začetno zdravljenje. Nekateri ugledni zdravniki pa menijo, da bi lahko s pravilno prehrano preprečili celo 50 % raka dojke.
Pri raku dojke je veliko odločilnih dejavnikov (dejavniki tveganja za raka dojke so navedeni v tabeli št. 1). V veljavi je mnenje, da je prehrana najpomembnejša od vseh. Raziskovalci se podrobno ukvarjajo z vprašanji o tem, kako lahko hrana vpliva na dogajanja v celicah, še posebej na estrogen, ki povzroča raka dojke.
Nekaj je jasno že dolgo časa: če se želimo izogniti tej bolezni, se prehranjujmo tako, kot se prehranjujejo ženske v Aziji. Japonke obolevajo za rakom dojke le petino toliko kot Američanke in Evropejke. Pri Japonkah takšni tumorji tudi počasneje napredujejo. Če se preselijo drugam, na primer na Havaje, in začnejo uživati zahodnjaško hrano, se med njimi obolevnost za rakom dojke naglo poveča in doseže stopnjo, kakršna je na Zahodu. Torej ni nič čudnega, če strokovnjaki menijo, da azijska prehrana vsebuje snovi, ki preprečujejo raka dojke, oziroma da zahodnjaška prehrana vsebuje nekaj, kar ga povzroča. Oboje je lahko res. Raziskovalci bodo potrebovali še kar nekaj časa, da bodo odgovorili na vsa ta vprašanja, nekatere skrivnosti pa se že razkrivajo. Ženskam, ki bi se rade izognile raku dojke, lahko z gotovostjo dokažejo, katera živila oziroma jedi jim koristijo in katera lahko so lahko škodljiva za zdravje.

Bistveni estrogen

Tako kot rak maternice in jajčnikov je tudi rak dojke odvisen od hormonov. Kaže, da prevelike količine estrogena pospešujejo razvoj raka. Proti raku lahko torej učinkujejo živila, ki vplivajo na metabolizem ali absorpcijo estrogena. Nekatera zdravila preprečujejo in zdravijo raka dojke tako, da zmanjšujejo učinke estrogena. Izkazalo se je, da lahko veliko živil vpliva na estrogen v telesu na podoben način kot zdravila. Živila, ki nasprotujejo estrogenu, vsebujejo mehanizem za preprečevanje raka dojke. Estrogen je za ženske vse življenje nevaren, zaradi tega je prehrana pomembna tako pred menopavzo kot po njej. Ženske pred menopavzo imajo več estrogena, toda tudi po menopavzi, ko ga jajčniki prenehajo izločati, ga nastaja nekaj v maščobnih celicah, tako da še vedno pomeni nevarnost za nastanek raka dojke.
Nekateri znanstveniki sumijo, da količine estrogena, ki so v telesu v mladosti, lahko povzročajo raka dojke v poznejših letih. Zaradi tega je pravilna prehrana v mladosti pomembna zaščita. Od estrogena je tudi odvisno, ali se bo rak dojke ponovil ali bo metastaziral. Zaradi tega je zelo pomembna prehrana, ki uravnava estrogen, tudi če se je rak dojke že pojavil.
Nekatere sestavine v živilih lahko na celice raka dojke vplivajo neposredno toksično, druga živila, na primer različne maščobe, pa lahko spodbujajo rast raka.

Hrana, ki varuje

Nekatera živila pospešujejo odstranjevanje estrogena iz telesa in spodbujajo metabolizem le-tega. Tak učinek imajo sestavine v zelju, brokoliju, cvetači, ohrovtu, listih gorjušice, repi in brstičnem ohrovtu. Raziskava na Institute for Hormone Research v New Yorku je pokazala, da specifični indoli, ki jih lahko najdemo v rastlinah križnicah, pospešujejo procese, v katerih telo inaktivira ali izloča estrogen, ki lahko povzroča raka dojke. Da bi dosegli večji učinek, moramo uživati zelenjavo surovo ali le malo pokuhano. Kuhanje namreč indole uničuje in tako zmanjšuje njihov protiestrogenski in protirakav učinek.
Če nevarnost raka dojke zmanjšujemo z zniževanjem koncentracije estrogena v krvi, lahko poskusimo tudi s pšeničnimi otrobi. Le-ti vsebujejo nekaj, česar drugi otrobi ne premorejo in lahko zelo znižajo koncentracijo estrogena v krvi. Vlaknine v pšeničnih otrobih so zelo netopne in bakterije v debelem črevesu imajo dovolj hrane. Zato pride skozi kompleksne nize bioloških procesov v krvni obtok manj estrogena. Količino vlaknin, ki se je pokazala za učinkovito, lahko dobimo v 55 g otrobnih kosmičev ali v šestih žlicah pšeničnih otrobov na dan.
Uživanje fižola nas lahko obvaruje pred rakom dojke, in sicer verjetno zato, ker fižol vsebuje fitoestrogene, ki pomagajo zavirati delovanje estrogena, kateri povzroča raka. V fižolu je še več drugih sestavin, ki zavirajo raka, tudi proteaznih inhibitorjev ter fitatov.
Celoten članek na: hrana proti raku

No comments:

Post a Comment