Thursday, December 17, 2009

Vaje za hrbtenico

Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, ki jih med seboj povezujejo vezi in mišice. Če so le-te na nekaterih mestih preveč ohlapne, drugje pa napete ali skrajšane, se hrbtenica napačno ukrivi ali postane preveč toga. Gibanje je ovirano in povezano z bolečinami.

Vaje za hrbtenico

Ne moremo se več prav zravnati. Starostno posedanje hrbtenice, ki povzroči, da se telesna višina zmanjša, pa je močnejše. Gibčnost naše hrbtenice odraža tudi našo siceršnjo prožnost v življenju. Če je nekdo v svojem razmišljanju strogo usmerjen in neupogljiv, se običajno drži zelo zravnano, vendar togo »kot da bi kol požrl«. Njegova hoja je trda in skoraj ne premika medenice in kolkov. Bolj širokogledi in prilagodljivi ljudje pa so sicer tudi zravnani, vendar se gibljejo dosti mehkeje, s prožnim korakom in na sploh delujejo bolj sproščeno. Oglejmo si torej nekaj vaj za sproščanje in razgibavanje hrbtenice in kolkov.

Mačka

Če ste kdaj opazovali mačko, kako elegantno usloči hrbet ali kako med pretegovanjem po dremežu čudovito iztegne prednje tačke in ulekne hrbet, boste takoj razumeli, zakaj so jogiji to vajo po njej poimenovali mačka, mardžari. Vajo začnemo iz seda na petah, vadžrasane. Z globokim vdihom in izdihom se sprostimo. Preverimo, ali je hrbet zravnan, in se osredotočimo na izvajanje vaje. Na začetku jo bomo najbrž izvajali z odprtimi očmi, ko pa jo enkrat obvladamo in dobimo občutek za ravnotežje, pa oči zapremo in se osredotočimo na dihanje, sproščanje v končnih položajih in zavestno izvajanje in opazovanje vseh sprememb v telesu.

Vaja je serija desetih izmenjujočih se položajev. Z vdihom se z zravnanim hrbtom dvignemo na kolena v prvi položaj z rokami iztegnjenimi naprej v višini ramen. Dlani so obrnjene navzdol. Pri drugem položaju se med izdihom z ravnim hrbtom spustimo na dlani in nato izbočimo hrbet, ter spustimo glavo med roke, da pogledamo proti popku. Pomembno je, da je razdalja med dlanmi in koleni za dolžino trupa, tako da so stegna in roke pravokotno na podlago. Pri tretjem položaju z vdihom dvignemo glavo in hkrati uleknemo hrbet. V tem položaju raztegnemo trebušne in prsne mišice in zravnamo okrogel hrbet. Če imamo težave z vratnim delom hrbtenice, glave ne nagibajmo preveč nazaj. V četrtem položaju z izdihom spet izbočimo hrbet in spustimo glavo. V petem z vdihom uleknemo hrbet in dvignemo glavo. V šestem z izdihom izbočimo hrbet in spustimo glavo. V sedmem z vdihom uleknemo hrbet in dvignemo glavo. V osmem z izdihom izbočimo hrbet in spustimo glavo …

Celoten članek Razgibavanje hrbtenice in kolkov si lahko preberete na spletni strani utrinek.si.

No comments:

Post a Comment