Saturday, December 12, 2009

Najugodnejši datum poroke

Ljubezen, zakon, skladnost, kompromisi, kreg, razveze – neizpeta melodija, nikoli dokončana pesem. Marsikoga med nami neustavljivo vleče v zvezo z nekom, za kogar se sčasoma izkaže, da le ni bil "tako dobra partija", kot je kazalo v začetku. Statistika kaže, da je razvez vedno več, in prav nič ne pomaga, da v izogib resnici statistiko enostavno imenujemo za največjo laž. Nekje je torej napaka – a kje?

Pred leti je bila v Berlinu objavljena plošča s hieroglifi, ki datira izpred skoraj pet tisoč let, torej iz časov prve ureditve egiptovske države in ki se nam ob natančnejšem študiju razkrije kot nekakšen horoskop, saj vsebuje celo množico astroloških elementov. Ker se astrologija v tistem času ni ukvarjala z zadevami, ki se niso tikale državnih interesov oziroma najvišjih slojev, gre pri tem seveda za vladarja, in sicer za faraona Djeta, ki se je proslavil z vdori v Nubijo. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je, da ta pradavna plošča ne prikazuje le horoskopa samega, temveč gre za klasični primer sinastrije, saj obravnava tako vladarja kot njegovo izbranko! Nekomu je bilo dovolj pomembno, da je dva horoskopa vklesal v kamen! Kot kaže, je šlo v tem primeru za nasvet astrologov oziroma njihov blagoslov. Kot zanimivost povejmo, da je bila izbranka od faraona mlajša celih sedemindvajset let, astrološko pa sta si bila izrazito skladna: Sonci v Biku in Kozorogu, Luni v Dvojčkih in Strelcu, podznaka v Raku in Biku, Sonce in Luna v medsebojnem trigonu in tako naprej.

poroka2
Seveda primer močno meji na neverjetno. Da bi se namreč že pred petdeset stoletji nekdo z astrologijo ukvarjal na način, s kakršnim bi se današnji astrologi želeli postaviti po robu modernim težavam in nesporazumom ter notranjim konfliktom sodobnega človeka - to že ni mogoče! Ko v časopisih lahko občasno preberemo, kako v daljni Indiji poročajo otroke v njihovi rani mladosti, se kot zavedni zahodnjaki in nasploh civilizirani ljudje močno zgražamo nad tem škodljivim in primitivnim početjem, češ kaj počno s svojimi otroci, ki se vrhu vsega niti ne zavedajo, v kaj jih silijo starši. Pa tudi če je kje pripisano, da se to dogaja po skrbnih pripravah in posvetovanjih, imamo to tradicijo še vedno za nekakšen zastareli običaj, ki bi ga kazalo podobno kot prevezovanje nožic na Kitajskem ali pa obrezovanje deklic izkoreniniti ali vsaj (stara navada Zahoda) omejiti na tiste kraje in pustiti času čas, češ "saj bodo enkrat že prišli k pameti, da se to ne dela". Konec koncev se pri nas - v osveščenem svetu - poročamo iz ljubezni, ki je nekaj najvišjega, in jasno je, da boljše zasnove za trajno skupnost ni in ne more biti.

LOČITVE, LOČITVE

Jasno pa je tudi, da se v našem pametnem svetu soočamo s pojavom, da se razmeroma zelo kmalu razdre kar četrtina (nekateri trdijo, da celo tretjina!) na novo sklenjenih zakonov, sklenjenih več ali manj tudi iz ljubezni. Tudi tisti, ki ne verjamejo v vremenske pregovore, stare vraže in dimnikarje, morajo priznati, da ima še kako prav stara ženica, ko pravi: "Zakon je križ, z medom namazan, med poližeš in ostane samo križ." Da bi lahko bil tolikšen razmah ločitev dober razlog za alarm, ni dvoma, in ni daleč do vprašanja, ali morda z našo civilizacijo ni nekaj narobe. Poroka "iz ljubezni", poroka zaradi močne, a vendar prehodne fizične privlačnosti med dvema praviloma ne dovolj zrelima posameznikoma, poroka zaradi želje izboljšati svoj (finančni ali/in družbeni) status na račun drugega partnerja, poroka zaradi obsedenosti "biti poročen-a", poroka zaradi bega pred okoljem, ki nas ogroža v mladosti - vsi ti razlogi nas neizogibno, kot neizprosno kažejo statistike, vodijo do spoznanja, da so takšne zveze dosti bolj plod premalo premišljene in trenutne izbire kot pa tiste dogovorjene poroke v Indiji. "Le kaj je videla na njem?" tako postane vprašanje, pri katerem se ne samo namuznemo, temveč tudi začudimo. Pri tem gre seveda za neko globljo in nam nedoumljivo "kemijo privlačnosti", za katero pa bo sčasoma vedno bolj veljalo, da se samo z obilo sreče lahko izteče v dolgotrajnejši in skladni zvezi, kaj šele, da bi bila osnova in zagotovilo zanjo.

Link na celoten članek Najugodnejši datum poroke

No comments:

Post a Comment