Monday, December 14, 2009

Probiotiki

Medtem, ko berete ta članek, se v vašem prebavnem traktu odvija cel znanstveni proces. Več kot 5000 bakterij ima za svoje domovanje vaše telo.

Vam je morda ob misli na to postalo malce tesno pri srcu? Nikar, saj so te bakterije miroljubne narave. Pomagajo pri stimulaciji imunskega sistema, promovirajo zdravo prebavo ter preprečujejo napihovanje ter tvorbo plinov.

Probiotiki

Ne še tako dolgo nazaj pa so prehrambene industrije začele umetno dodajati te bakterije imenovane probiotiki, v njihove proizvode.

Torej, ali je priporočljivo kupiti takšne proizvode in zakaj potrebujete še več takšnih bakterij, če jih imam dovolj že v telesu?


Stres, antibiotiki ter konzervansi lahko ubijejo te bakterije v vašemu prebavnem sistemu. Raziskava je pokazala, da že pet dnevno jemanje antibiotikov zmanjša količino vašoh bakterij za kar 30%. Res je, da se s časoma nivo dvigne na normalo, vendar pa lahko že tako kratek šok povzroči vnetje vašega urinskega ali prebavnega trakta.

Da bi vašemu telesu zagotovili dodatno količino teh bakterij, vam ni potrebno kupovati kakšnih posebnih proizvodov. Dobre bakterije lahko najdemo v jogurtih, kefirju, kislemu zelju, tempehu, …

Morda bo kdaj na kakšni suhi hrani pisalo, da vsebuje probiotike, vendar pa ni rečeno, da jih dejansko vsebuje, saj te bakterije potrebujejo vlago, da se lahko razmnožujejo. Najbolje je, da na proizvodih poiščete naslednje besede: bifidobakterije, Lactobacilius ali L. reuteri. Tako boste lahko prepričani, da ste kupili proizvod, ki dejansko vsebuje dobre bakterije.

Vir: probiotiki

No comments:

Post a Comment