Tuesday, July 3, 2012

Kako jesti pametno?

Sedaj pa je čas, da se spravimo k sebi in začnemo znova, s prehrano, ki nam bo dala energijo in nas obdržala v pripravljenosti.

Presladka, premastna in preslana hrana je vse prevečkrat na naših jedilnikih. Tovrstna hrana je namreč sestavljena iz enostavnih ogljikovih hidratov, ki se zelo hitro vsrkajo v kri in nam zelo hitro dvignejo energijo. Kri prav kmalu postane presladka, zato začne žleza slinavka izločati več inzulina, da nevtralizira presežek sladkorjev. Nevtralizacijo čutimo kot hiter padec energije, kot glavobol, zaspanost, brezvoljnost, drhtenje in napade lakote. Sicer pa že vsi vemo kako pomembna je zdrava prehrana za naše zdravje.

Jejte sadje


Sadje je bogato s fruktozo, ki z vlakninami vred poskrbi za počasen in dolgotrajen dvig energije. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. Izogibajte se le zelo sladkemu in zrelemu sadju ter slivam brusnicam in borovnicam, ki na telo delujejo preveč kislo.

Polnozrnati izdelki

Namesto izdelkov iz navadne, prečiščene moke (krekerji, palčke ...) si privoščite takšne iz polnozrnate moke, najbolje prosene ali pirine, saj sta ti dve žitarici edini, ki ne zakisata telesa in ustvarjata bazičnost. Polnozrnati izdelki vsebujejo tudi veliko vitamina B, rudnin in balastnih snovi.

Oreščki in semena

Med oreščki izberite  mandlje in lešnike, saj so edini, ki na telo delujejo bazično.
Bogati so z zdravimi maščobami, vlakninami, beljakovinami, vitamini, minerali in antioksidanti.
Priporočamo, da se mandlji ali lešniki čez noč namočijo v vodi, saj iz lupine spustijo snovi, ki preprečujejo gnitje oreščka in le-te na človeški organizem delujejo negativno.

Semena so odličen vir vlaknin, zdravih maščob, vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Še posebej pametna izbira so konopljina in lanena semena.

Domači naravni jogurt

Jogurt vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot mleko, vsebuje veliko kalcija in kalija.
Ima dobrodejen učinek na številne bolezni, kot so rak, alergije, vnetja, črevesne težave, holesterol, številne okužbe ... Izberite navadnega, nepredelanega in si z njegovo pomočjo zagotovite dobre probiotične bakterije.

Ne pozabite na zelenjavo

Grizljajte korenček in si zagotovite velik vnos vitamina A, K, železa, kalija in folne kisline. Korenček vsebuje tudi pektin, ki ščiti črevesno sluznico.

Uživanje preveč sladkih, slanih in mastnih jedi je škodljivo za zdravje, saj slabijo imunski sistem, vodijo v prekomerno težo ter razvoj številnih bolezni (srca in ožilja, diabetesa, raka ...).

Hrana je najmočnejše biološko hormonsko sredstvo, ki ga lahko zaužijemo, zato pazite, ko posegate po nezdravih prigrizkih, in si zagotovite takšne, ki bodo koristili zdravju. 

No comments:

Post a Comment