Thursday, June 28, 2012

Za večjo odpornost


Laboratorijske raziskave več različnih vrst ehinaceje ali Ameriškega slamnika (Echinacea sp.) in njenih sestavin so pokazale številne imunološke učinke in zdi se, da potrjujejo smiselnost uporabe zelišča za podporo delovanja imunskega sistema. A klinične študije niso vedno upravičile pričakovanj, tako da je tradicionalna uporaba ehinaceje za preprečevanje prehladov in gripe postala sporna. Leta 2007 objavljeni pregled dotedanjih raziskav je do določene mere razjasnil položaj. Raziskovalci so primerjali rezultate 14 kliničnih študij in ocenili, da jemanje ehinaceje za 58 odstotkov zmanjša verjetnost razvoja prehlada. Ko do prehlada vseeno pride, se njegovo trajanje v povprečju skrajša za okoli 30 ur. Preberite si tudi krepitev imunskega sistema.


 Ehinacejo lahko tudi sami vzgojite na vrtu. Najprimernejši odmerek ehinaceje je odvisen od uporabljenega dela in vrste rastline. Pomembno je, da zelišče začnemo jemati takoj, ko se pojavijo simptomi (ali za zaščito že prej). Pripravke iz korenine vrste Echinacea angustifolia ali Echinacea palida po navadi priporočajo v odmerkih po gram trikrat na dan pri prehladih in v manjših odmerkih za njihovo preprečitev. Škrlatno ehinacejo (Echinacea purpurea), znano tudi pod imenom ameriški slamnik, uporabljajo vso (skupaj s koreninami) ali le zračne dele. Odmerek vsebuje poparek dveh do treh gramov posušenega zelišča trikrat na dan ali tri decilitre soka, narejenega iz svežega zelišča, prav tako trikrat na dan. Za sok pretlačite sveže zračne dele škrlatne ehinaceje z nekaj vode v mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Sok se hitro pokvari, zato ga naredite le toliko, kolikor ga potrebujete takoj. Seveda lahko različne pripravke ehinaceje tudi kupite in jih jemljete po navodilih proizvajalca. Več o zdravilnih lastnostih ameriškega slamnika najdete tukaj.

Ehinaceje ne uporabljajte, če ste alergični na člane rastlinske družine Asteraceae (na primer marjetice, krizanteme, cikorijo in kamilico). Ljudje z alergijo na cvetni prah bi morali prav tako paziti, ker nekateri pripravki lahko vsebujejo tudi cvetni prah. Občasno poročajo tudi o kontaktnem dermatitisu. Če imate avtoimunsko stanje, kot je lupus, ali napredujočo bolezen, kot sta multipla skleroza ali aids, se pogovorite z zdravnikom, preden vzamete ehinacejo. Ehinaceje ne smejo uporabljati bolniki, ki jemljejo zdravila za zmanjšanje imunskega odziva (imunosupresivi).

No comments:

Post a Comment