Friday, July 6, 2012

Koencim Q10 v različnih oblikah

Večino koencima pridobijo na Japonskem iz mikroorganizmov. Proizvodnja polsintetiziranega koencima je kitajskega ali korejskega izvora. Na trgu so na voljo prehranska dopolnila, ki vsebujejo koencim Q10 v različnih količinah in oblikah, na primer v obliki tablet in kapsul, ki so polnjene s prahom ali oljno raztopino koencima Q10.

Ker je Q10 topen v maščobah, ga nekateri proizvajalci pripravijo v obliki mehkih želatinastih kapsul, v katerih je koencim raztopljen v olju. Izkoristek je še boljši, če so v kapsuli tudi snovi, na primer žolčne kisline, ki še dodatno poskrbijo za raztapljanje. Vendar kapsule veliko ljudi težko pogoltne in nekateri tudi ne marajo iz živali pridobljene želatine.

Zato so že razvili (na kemijskem inštitutu v Ljubljani) tudi njegovo vodotopno obliko. Vodotopni kompleks s Q10 že dodajajo mleku in lahko bi ga tudi drugim napitkom, ki vsebujejo dovolj maščob. Na voljo je tudi kot sirup. Vendar mora tisti, ki se odloči za takšno obliko uživanja Q10, poskrbeti, da hkrati zaužitje tudi nekaj maščob z drugo hrano.

No comments:

Post a Comment