Thursday, March 4, 2010

Neprijetne vonjave pod pazduho?

Veliko ljudi se sooča z neprijetnostimi, ki jih povzročajo vonjave izpod pazduhe, saj zna to biti moteče za samega človeka, kot tudi za njegovo okolico.

Problem je v tem, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k izločanju neprijetnih vonjav kot drugi, razlogi za to pa so lahko zdravstveni ali pa premalo posvečanja osebni higieni. Če ste pred kratkim ugotovili, da ste eden izmed tistih, ki imajo probleme s tem, potem si v nadaljevanju preberite, kaj lahko glede tega storite.

1. Korak

Bodite pozorni na to kaj zaužijete, saj lahko na neprijetne vonjave vpliva tudi prehrana. Znebite se rafiniranega sladkorja, prekomernega uživanja raznih začimb, ki so znane po tem, da se jih zavonja v potu (npr. česen je po tem najbolj znan). Prav tako pa lahko na vonj vplivajo tudi nekatere pijače - kava, čaj ter ostale pijače, ki vsebujejo kofein, saj te dehidrirajo telo, kar lahko povzroči probleme s telesnimi vonjavami. Pozorni pa bodite tudi na to, da popijete vsaj osem kozarcev tekočine na dan, da bo vaše telo dobilo zadostno količino vode.

2. Korak

Stuširajte se vsaj enkrat na dan! Pogosto so za vonjave bolj krive bakterije, kot pa sam pot. Če pa imate še posebej neprijeten vonj, pa dodajte dve skodelici paradižnikove mezge v vašo kopel, v kateri se namakajte najmanj 15 minut. Prav tako pa posvetite še posebno pozornost dolečenim problematičnim delom tesela (padzuham, genitalijam ter podplatom).

3. Korak

Pod pazduho uporabite raje antiperspirant, kot pa deodorant. Če pa se še posebej veliko potite, potem pa raje uporabite sodo bikarbono, saj bo ta absorbirala vlago kot tudi neprijetne vonje.

4 . Korak

Vaša oblačila naj bodo raje malce ohlapnejša, da lahko zrak nemoteno kroži. V oprijetih oblačilih se boste le še bolj potili. Prav tako pa ne nosite istega dela oblačila dvakrat, ampak ga raje umijte, če vidite, da se je to oblačilo nalezlo neprijetnega vonja. V pralni stroj pa lahko dodate tudi skodelico kisa. Kis bo zatrl neprijetne vonje, katerih se po navadi ne znebi samo z mehčalcem.

5. Korak

Klorofil lahko ob redni in dozirani uporabi deluje kot deodorant. Vendar pa se raje prej posvetujte z zdravnikom, preden ga začnete jemati.

www.bodieko.si

No comments:

Post a Comment