Wednesday, March 24, 2010

Alergija nam lahko obrne življenje na glavo

Pred alergijami se težko zavarujemo. Ko že sami ali z zdravnikovo pomočjo ugotovimo, na kaj smo alergični, se, če je le mogoče, teh alergenov izogibajmo.

Imunski sistem ščiti naše telo pred zunanjimi dejavniki, alergijo pa povzroči njegov neobičajen odziv na običajne in sicer neškodljive snovi. so lahko na primer cvetni prah, pršice, hišni prah, plesni, čebelji strup, seno, določena hrana in nekatera zdravila. Pri prvem stiku, bodisi prek dihal, prebavil ali kože, ga telo le prepozna, alergija pa se pojavi šele ob ponovnem stiku.

Bolezenski znaki so odvisni od vrste alergena, izpostavljenosti telesa in posameznikovega imunskega odziva. Začnejo se proizvajati alergenu ustrezna , v tkiva pa se , ki povzročijo lokalno vnetje. Pojavijo se značilni simptomi, na koži rdečina, oteklina, toplina, bolečina, srbenje in izpuščaji, v očeh solzenje, zbadanje, rdečina, pekoč občutek in oteklina, v dihalih pa srbenje in zamašenost nosu zaradi zvečanega nastajanja sluzi, kihanje, kašelj in moteno dihanje. Alergija zaradi hrane in zdravil, ki sta redki obliki, se lahko kažeta kot trebušne bolečine, bruhanje, driska, krči, glavobol in izpadanje las, pri nekaterih zdravilih (analgetiki, antibiotiki) pa se ponavadi pojavijo le blage (kožne) spremembe, ki jih imenujemo preobčutljivost.

vir: www.bodieko.si

No comments:

Post a Comment