Friday, February 26, 2010

Za boljše delovanje srca, ožilja in uravanje krvnega tlaka

Kljuvajoča bolečina, ki lahko izžareva v levo roko, občutek tesnobe, neredno bitje srca, stiskanje v prsih in vratu, utrujenost, vrtoglavica, kratka sapa, zmanjšana storilnost, nespečnost in podobni simptomi so lahko znanilci težav s srcem in ožiljem.

Bolezni srca in ožilja so lahko prirojene ali pa pridobljene z neustreznim načinom življenja. S pregledom pri zdravniku in postavitvijo diagnoze se lahko prepričamo, ali se je bolezen šele začela razvijati ali pa je že prisotna. Če ni in imamo le občasne simptome, ki kažejo nanjo, lahko z domačimi zdravili okrepimo srce in ožilje in povsem preprečimo nastanek obolenja.

Če pa se je bolezen že pojavila oziroma je prirojena, lahko v sodelovanju z zdravnikom tudi sami bistveno pripomoremo k ublažitvi in zmanjšanju simptomov ter preprečimo najhujše. Težave s srcem so pogosto povezane s pomanjkanjem življenjske radosti in ljubezni, ki gre z roko v roki s čustveno napetostjo, preobremenitvami in življenjskimi problemi. Neravnotežja v delovanju duha in telesa se odlagajo v šibke točke in vplivajo na razvoj bolezni.

Osnovni vzroki za nastanek in razvoj bolezni srca in ožilja so naslednji:

 • Dednost
 • Nekatere predhodne bolezni: jetra, protin in sladkorna bolezen
 • Dehidracija in z njo povezane celične poškodbe
 • Premalo telesne dejavnosti
 • Kronično agresivno vedenje do sebe in drugih
 • Dvomi, žalost, stiske, strah, razočaranja in stresi
 • Preveč obremenitev in premalo sprostitve
 • Pomanjkanje ljubezni, sočutja in prijaznosti
 • Odvečna telesna teža
 • Kajenje, alkohol, mastna in neuravnotežena prehrana
 • Zmanjšana vsebnost kisika v krvi
 • Preveč prostih radikalov
 • Zadrževanje škodljivih snovi v organizmu
 • Slaba celična presnova
 • Vse, kar privede do zožitve srčnih in drugih žil
 • Stalno povišan srčni utrip
 • Neurejeno in nezdravo življenje
 • Neravnotežja zračnega, ognjenega in zemeljskega načela po ajur vedi
 • Težke kombinacije s Surjo, Čandro ter četrto ali peto bhavo po džjotiš astrologiji ...

Pomanjkanje vode v celicah

Eden ključnih prvotnih dejavnikov za razvoj bolezni srca in ožilja je uživanje premajhnih količin vode. Celice se izšušijo in ne morejo več nemoteno opravljati bio-elektro-kemijskih procesov. V delovanju organizma nastanejo motnje.

Zaradi pomanjkanja vode v telesu se kri zgosti in prostornina krvi se zmanjša. Telo se brani z zoženjem ožilja. Gostejša kri se z vsemi hranilnimi snovmi, ki jih vsebuje, bolj lepi na stene ožilja. Nalaganje na stene ožilja še bolj zožuje njegov presek, žile pa so vse bolj neelastične. Krvni tlak raste. Pri prehodu krvi pod večjim tlakom skozi srce se le-to sčasoma okvari in oslabi. Bolj gosta kot je kri, večja je tudi možnost za nadaljnje nastajanje krvnih zgostitev in strdkov.
Prečrpavanje gostejše krvi pa neposredno obremenjuje predvsem srce. Le-to se mora bolj potruditi, da jo prečrpa skozi ožilje, katero vključno s kapilarami dostavlja vsem celicam hranilne snovi, vodo in kisik ...

...

Ključnega pomena je uporaba olivnega olja. Raziskave kažejo, da je za lajšanje težav s srcem in ožiljem najbolj učinkovita sredozemska dieta z nenasičenimi maščobami, ki jih vsebujejo olive, oreščki, ribe in morska hrana. Prehranjevanje z nenasičenimi maščobami se je izkazalo za bolj učinkovito kot prehranjevanje skoraj brez maščob, ker vnaša v telo zadostno količino nujno potrebnih esencialnih maščob.

Olivno olje lahko uporabljamo za solate in tudi pri kuhi, ribje olje pa zaužijemo v ribah in morski hrani. Kapsule ribjega olja so na voljo v lekarnah kot varovalo za srce in ožilje. Ljudje, ki redno uživajo oreške, imajo prav tako manj težav s srcem in ožiljem ...

Celoten članek Okrepimo srce, ožilje in uravnajmo krvni tlak si lahko preberete na spletnem portalu utrinek.si.

Sunday, February 21, 2010

Kam s plastičnimi vrečkami?

O plastičnih vrečkah govorimo z negativnim prizvokom, ker so neprijazne za okolje. Po drugi strani pa so nam še kako potrebne pri nakupovanju, kjer nam jih trgovci ponujajo brezplačno (npr. za sadje, čevlje, obleke …) ali pa zanje na blagajni celo plačamo.

Potrošniške navade so krive za to, da letno na svetu proizvedejo 4 do 5 milijard plastičnih vrečk, od katerih jih je pozneje recikliranih oziroma kakorkoli predelanih največ nekaj odstotkov, ostale pa končajo v zabojnikih za smeti ali kar v naravi (v obcestnem grmovju, vodi, kanalizaciji itd.).

Plastične vrečke niso biološko razgradljive


Zelo pomembno je, iz česa so vrečke narejene. Plastične vrečke biološko niso razgradljive, razpadajo od 20 do 1000 let, dokler nazadnje ne ostanejo majhni delci, podobni prahu, ki se kopičijo tako na zemlji kot tudi v zraku in morju ter jih ne more prebaviti nobeno živo bitje.

Leta 1975 opravljena raziskava (vir US National Academy of Sciences) je pokazala, da konča v morju letno 3,6 milijonov kilogramov plastike. Preko onesnažene vode in hrane, ki jo pridelamo na zastrupljeni zemlji, pridejo ti plastični delci tudi v naše telo.

Odpovejmo se svojim navadam

Odpovejmo se razmišljanju, da je za nakupovanje potrebna plastična vrečka. V trgovino lahko gremo s platneno vrečko ali košaro in tako lahko prihranimo okoli 22.000 vrečk na povprečno življenjsko dobo človeka.

Še nekaj podatkov, ki nas silijo k razmišljanju. Zemljani porabimo vsako minuto 1 milijon vrečk, Slovenec pa povprečno 200 do 300 letno. Glede na to, da kar 98 % vrečk ne konča v predelavi, se onesnaževanje našega okolja povečuje vsako sekundo.

Plastične vrečke – proč z njimi

Zaradi potrošniškega načina življenja se soočamo z velikimi količinami plastičnih vrečk, ki odvržene v naravo močno onesnažujejo okolje in negativno vplivajo na živa bitja.

Posamezne države se tega problema lotevajo različno

Na Japonskem predstavljajo plastične vrečke 10 % vseh mestnih odpadkov, zato so zvišali njihovo ceno. Na Irskem so jih obdavčili in tako zmanjšali količino za 90 %. V Franciji so začeli izdelovati vrečke iz t.i. bioplastike (vrečke so iz naravnega koruznega škroba in v naravi razpadejo v obdobju od dveh tednov do dveh mesecev). Nekateri trgovci v Veliki Britaniji ponujajo hitro razgradljive plastične vrečke.

Več v članku plastične vrečke na www.bodieko.si

alkohol in kofein nista dobra kombinacija

Kofein je že dalj časa znan kot ‘odličen dodatek’ alkoholnim pijačam. To pa so začeli izkoriščati študentje, saj naj bi jih takšna pijača naredila bolj trezne. Vendar pa je to lahko nevarna kombinacija.

Nedavna študija pa je pokazala ravno obratno, saj študentje, ki mešajo energijske pijače z alkoholom prej občutijo občutek pijanosti, kot tisti, ki tega ne delajo. Študija je vključila 800 naključno izbranih študentov, ki so zapuščali bare med 22.00 in 3.00 uro zjutraj.


Anketirancem je bilo zastavljeno vprašanje koliko kofeina in alkohola so zaužili in ali nameravajo sami voziti domov. Prav tako pa so opravili alkotest, da so raziskovalci lahko natančno odkrili nivo alkohola v krvi.

Rezultati so bili naslednji: Pri študentih, ki so zaužili alkohol in kofein obstaja veliko večja verjetnost, da bodo vozili pijani, kot pa tisti študentje, ki so zaužili le alkohol. Test vinjenosti pa je pokazal povprečno 0.109 promila pri študentih, ki so mešali pijače, ter 0.081 pri tistih, ki so užili le alkohol. Prav tako pa so tisti, ki so mešali pijače popivali dalj časa, kot tisti, ki niso mešali pijač.

Kofein naj bi tako vplival na razsodnost, saj so ljudje v resnici bolj pijani, kot pa si to mislijo.

Thursday, February 11, 2010

Zavajanje kupcev: Narejeno iz 'pravega sadja'

Ste že kdaj stali pred policami in zagledali bonbone na katerih je pisalo, da vsebujejo pravo sadje? Pa saj to je odlično, saj boste s tem na zdrav način osrečili vašega otroka, kajne? Na žalost je resnica daleč od tega.


Trženje ‘pravega sadja’ v sladkarijah je postalo že tako vprašljivo, da nekateri dejansko sploh ne nasedajo več temu. Vendar pa sladkosnedna narava masrikoga prepriča v to, da kupi takšen proizvod. Torej, poglejmo si nekaj tržnih zvijač:

Velikokrat lahko zasledimo na embalaži kakšnih bonbonov razno sadje, ki daje vtis, da ta proizvod vsebuje dejansko sadje, ki je zdravo. Vendar pa je realnost takšna, da je glavna sestavina takšnih proizvodov po navadi kaj drugega, kot pa sladkor, aditivi, emulgatorji in konzervansi ter… še več sladkorja!

Ne pozabite, da je tudi koruzni sirup, javorjev sirup, fruktoza, … sinonim za sladkor. Velikokrat je Edina sestavina, ki morda spominja na sadje kakšno barvilo z okusom ali barvo jagode, banane, pomaranče itd.

Torej, če želite jesti pravo sadje, si tega tudi kupite.

Vir: www.bodieko.si

Thursday, February 4, 2010

Zdravilo za AIDS?

Raziskovalci v Kaliforniji verjamejo, da so odkrili pomemben del sodobne medicine - odkrili bi naj namreč zdravilo za AIDS.


V častniku Science so raziskovalci objavili študijo, ki govori o dveh možnih protitelesih, ki po vsej verjetnosti skrivata zdravilo za AIDS. Že dolgo let je namreč znano, da je majhna skupina ljudi imuna na virus HIV, vendar pa nikoli ni blo znano kako je to možno. Sedaj pa raziskovalci verjamejo, da so našli, vzrok tega.

Zato je le vprašanje časa, kdaj bodo odkrili pravo zdravilo za AIDS. Pred tem morajo namreč ugotoviti, ali bi cepivo dejansko delovalo na bolj globalnem obsegu. Ti dve novi protitelesi napadeta področje virusa, za katerega je znano, da napade celice.

Ta področja so bila znana po tem, da so odbijala ‘pomoč’ telesa, da bi se pozdravilo samo. S pomočjo novih dveh protiteles, pa je temu konec, saj ostaja nivo proteina, ki je bil kriv za ‘obrambo’ pred lastnim imunskim sistemom, skoraj enak. To pa je pri boju proti HIVu bistveno, saj je ta virus mutira v različne oblike.

Protitelesa so odkrili s pomočjo 1800 prostovoljcev na področju Sahare, Tajske, Avstralije, Britanije ter Združenih Držav, ki so bili okuženi z virusom HIV.