Sunday, May 30, 2010

Eko risanke za otroke

Predvajajte jih svojim otrokom in jim zraven razložite, da naslednje risanke za otroke niso le zabavne, ampak so tudi izredno poučne. Ob njih lahko svojim otrokom razložite tudi osnove ekologije in življenja na našem planetu.


Reševanje malega Nema (Finding Nemo)

Majhno ribico ugrabijo iz njenega idealnega doma, ki je na koralnem grebenu, njen pogumni očka pa se odpravi na nevarno potovanje, da bi jo rešil oz. našel. Pri tem pa je glavno to, da v tem primeru majhno ribico in njenega očka predstavijo otrokom tako, da lahko ti sočustvujejo z njima, kar daje otrokom dobro popotnico v življenju, saj tako morda dobijo večje spoštovanje do živali.

Za živo mejo (Over The Hedge)

Majhni prebivalci gozda se zbudijo iz zimskega spanca, nakar ugotovijo, da je večina njihovega gozda uničenega. Zgodba tako predstavi problem intenzivne sečnje gozdov.

Levji kralj (Lion King)

Ta skoraj da kultna risanka je verjetno najboljši primer življenskega kroga, ki otrokom na kar se da lep način prikaže realnost.

Vesele nogice (Happy Feet)

Ta animirana drama/komedija prikazuje življenje pingvinov na Antarktiki ter tistih, ki so v ujetništvu. In čeprav zgodba začetku ni imela nekega okoljskega sporočila, pa si je s časoma režiser George Miller premislil in ustvaril . In ker je Antarktika sedaj že skoraj znana po tem, da ji “dela“ ozonska luknja kar velike preglavice, se je moral režiser ukloniti in poslati film v to smer.

No comments:

Post a Comment