Sunday, February 21, 2010

alkohol in kofein nista dobra kombinacija

Kofein je že dalj časa znan kot ‘odličen dodatek’ alkoholnim pijačam. To pa so začeli izkoriščati študentje, saj naj bi jih takšna pijača naredila bolj trezne. Vendar pa je to lahko nevarna kombinacija.

Nedavna študija pa je pokazala ravno obratno, saj študentje, ki mešajo energijske pijače z alkoholom prej občutijo občutek pijanosti, kot tisti, ki tega ne delajo. Študija je vključila 800 naključno izbranih študentov, ki so zapuščali bare med 22.00 in 3.00 uro zjutraj.


Anketirancem je bilo zastavljeno vprašanje koliko kofeina in alkohola so zaužili in ali nameravajo sami voziti domov. Prav tako pa so opravili alkotest, da so raziskovalci lahko natančno odkrili nivo alkohola v krvi.

Rezultati so bili naslednji: Pri študentih, ki so zaužili alkohol in kofein obstaja veliko večja verjetnost, da bodo vozili pijani, kot pa tisti študentje, ki so zaužili le alkohol. Test vinjenosti pa je pokazal povprečno 0.109 promila pri študentih, ki so mešali pijače, ter 0.081 pri tistih, ki so užili le alkohol. Prav tako pa so tisti, ki so mešali pijače popivali dalj časa, kot tisti, ki niso mešali pijač.

Kofein naj bi tako vplival na razsodnost, saj so ljudje v resnici bolj pijani, kot pa si to mislijo.

No comments:

Post a Comment