Sunday, February 21, 2010

Kam s plastičnimi vrečkami?

O plastičnih vrečkah govorimo z negativnim prizvokom, ker so neprijazne za okolje. Po drugi strani pa so nam še kako potrebne pri nakupovanju, kjer nam jih trgovci ponujajo brezplačno (npr. za sadje, čevlje, obleke …) ali pa zanje na blagajni celo plačamo.

Potrošniške navade so krive za to, da letno na svetu proizvedejo 4 do 5 milijard plastičnih vrečk, od katerih jih je pozneje recikliranih oziroma kakorkoli predelanih največ nekaj odstotkov, ostale pa končajo v zabojnikih za smeti ali kar v naravi (v obcestnem grmovju, vodi, kanalizaciji itd.).

Plastične vrečke niso biološko razgradljive


Zelo pomembno je, iz česa so vrečke narejene. Plastične vrečke biološko niso razgradljive, razpadajo od 20 do 1000 let, dokler nazadnje ne ostanejo majhni delci, podobni prahu, ki se kopičijo tako na zemlji kot tudi v zraku in morju ter jih ne more prebaviti nobeno živo bitje.

Leta 1975 opravljena raziskava (vir US National Academy of Sciences) je pokazala, da konča v morju letno 3,6 milijonov kilogramov plastike. Preko onesnažene vode in hrane, ki jo pridelamo na zastrupljeni zemlji, pridejo ti plastični delci tudi v naše telo.

Odpovejmo se svojim navadam

Odpovejmo se razmišljanju, da je za nakupovanje potrebna plastična vrečka. V trgovino lahko gremo s platneno vrečko ali košaro in tako lahko prihranimo okoli 22.000 vrečk na povprečno življenjsko dobo človeka.

Še nekaj podatkov, ki nas silijo k razmišljanju. Zemljani porabimo vsako minuto 1 milijon vrečk, Slovenec pa povprečno 200 do 300 letno. Glede na to, da kar 98 % vrečk ne konča v predelavi, se onesnaževanje našega okolja povečuje vsako sekundo.

Plastične vrečke – proč z njimi

Zaradi potrošniškega načina življenja se soočamo z velikimi količinami plastičnih vrečk, ki odvržene v naravo močno onesnažujejo okolje in negativno vplivajo na živa bitja.

Posamezne države se tega problema lotevajo različno

Na Japonskem predstavljajo plastične vrečke 10 % vseh mestnih odpadkov, zato so zvišali njihovo ceno. Na Irskem so jih obdavčili in tako zmanjšali količino za 90 %. V Franciji so začeli izdelovati vrečke iz t.i. bioplastike (vrečke so iz naravnega koruznega škroba in v naravi razpadejo v obdobju od dveh tednov do dveh mesecev). Nekateri trgovci v Veliki Britaniji ponujajo hitro razgradljive plastične vrečke.

Več v članku plastične vrečke na www.bodieko.si

No comments:

Post a Comment